cor meum. - decimus


Ez a fejezet itt dupla hosszú. És egyébként a befejező rész is. *ugly sobbing in the distance*

Rey kezei kígyók; fél, hogyha túl szorosan öleli magához a férfi testét, azok megmarják a feszülő húst a karmai alatt. Némán fekszenek egymás közelségébe fulladva; valahol hajnal körül jár az idő; kopog-kopog a magassarkúja a csendjükbe mászva és a lány nagyot nyel. Hamarosan elmúlik az éjszaka.

- Ben - suttog; a férfi felemeli a haját a lány mellkasáról, hogy a szemébe nézhessen.

Ben, Ben, Ben.

Visszhangot ver Rey gondolatai között a név; a Kylo már nem helyes, a Ben viszont szokatlanul intim, égeti a nyelvét; hozzá kell szoknia az ízéhez. Ben közel hajol hozzá és egy csókkal enyhíti a forró parazsat; frissítő menta illat száll Rey orrán keresztül a gondolatai közé és beletenyerel az izmos karokba, hogy megkapaszkodjon a valóság talaján.

- Rey - suttogja Ben, kezeivel feljebb csúszik a gyenge bordák ketrecétől; a lány szíve fölé emeli az ujjait; a nyakára fonja, mint egy bilincset.

- Honnan tudtad? - kérdezi Rey csendesen; nem kell megmagyaráznia, Ben tudja miről beszél.

- Olyan elveszettnek tűntél - suttogja az ajkaira. - Sosem tennél ilyet, gyógyszert venni illegálisan. Ez nem te vagy; te annyira... Ragaszkodsz az elveidhez.

Ben visszafojtja a szavait; valami megnémítja a gondolatát.

- Sosem kérnél meg engem ilyesmire, ha nem valami hátsó szándék vezérel.

Rey egy pillanatra belegondol a tettei súlyába; a szándék az jogos volt, a tettei okot birtokolnak, a kétkedései pedig feleslegesek. Mindez viszont nem tudja eltörölni a szomorúságának a súlyát.

- Nem tudom eldönteni, helyes volt-e hátba szúrni téged.

A férfi a másik tekintetében keresi a válaszokat; azokat az eldugott, mély hitvitákat; a zsigeri, ösztönből eredő ellenállást, ami meggyőzheti Reyt a tettei folytatásában.

- Önszántamból adtam neked.

Rey mélyeket lélegzik; az este gyorsan szalad körülöttük, talán viharfelhőket késztet, meg hurrikánt és tornádót; az egész élet egy kibaszott természeti katasztrófa és Rey nem érti, hogyan képesek így is egy összegyűrt ágyba borulva várni a napfelkeltét.

- El kell menned innen - mondja Rey, Ben pedig a nyakába temetkezve vesz egy mély levegőt.

- Már összepakoltam - suttogja a lány bőrére.

Újra csend áll be; Rey szíve ismeretlen ürességgel kopog a mellkasában és fél. Fél a napfénytől, hogy bármelyik pillanatban bekukucskálhat az ablak résein; nem aludt egy pillanatot sem, nehogy felkészületlenül várja őt a fénysugár. Ben nyugtalanul szuszogott pár órát a mellkasára hajolva; Rey a kezét a haja közé fúrva próbált addig nyugalmat találni az este rémségei között.

- Gyere velem - töri meg a csendet Ben rekedt szava; Rey egy pillanatra bólintani akar.

Egy apró szilánk az időben azt súgja neki, hogy azonnal mondjon rá igent. Az az apró, éles szilánk felsérti a bőrét és beférkőzik a húsába; de túl kicsi ahhoz, hogy komoly sérülést okozzon a gondolataiban.

- Nem tehetem - válaszol.

- Nagyon is megteheted - dörmög Ben; egy pillanatra olyan, mint egy gyerek, akinek a kezéből most vették ki a kedvenc játékát.

- Bűnöző vagy - erősködik Rey; Ben horkant egyet.

- Még nincsen ellenem semmi bizonyítékuk.

- Majd lesz - tolja el magától Rey a másikat, hogy a szemébe nézhessen. - Amint elfogják Huxot, gondolod nem az lesz az első dolga, hogy vallomást tesz ellened?

Ben keresi a kapaszkodót a lány arcára nézve; az Ádám-csutkája ugrik egyet. A hajába túr; megfeszül rajta minden izom és Rey érzi mélyen a gyomrában, hogy egyre idegesebb.

- Elég időm lesz lelépni innen - mondja végül Ben. - Gyere velem.

Reyt újra megkísértik a férfi szavai; egy pillanatra a szilánk újra belevág az idegei közé.

- Nem akarok egyedül lenni - suttog Ben; a hangja megremeg és Rey megérzi a szavaknak a súlyát; olyan nehezek, hogy nem bírja el őket teljesen.

- Ben, nekem van célom itt - sóhajt végül ragaszkodva a terveihez. - Be akarom fejezni az egyetemet, doktor szeretnék lenni, és aztán segíteni akarok az embereken.

Ben ekkor az ujjai köré szorítja Rey kezeit; apró csókot lehel az ujjbegyek tövére. A szája meleg és az érintése puha; Rey azért fohászkodik, hogy most kezdődjön el a világvége.

- Kezdhetnéd azzal, hogy nekem segítesz - dörmögi Ben.

Rey szemébe könnyen gyűlnek; az ablak résein végre megjelennek az első fénysugarak, amik keretbe rajzolva közre fogják Ben fekete haját. Eszébe jut mennyi időt vesztegettek; eszébe jut a táskája mélyén lapuló repülőjegy; eszébe jut Finn és Poe csalódott tekintete, Maz anyai ölelése és aztán Ben első csókja is eszébe jut; a mohó utálat és a kontrollálhatatlan szenvedély, meg minden, ami a szívére nehezedik. A nap fénye lustán lopakodik felé és végre megérti, hogy nincs több ideje.



Kylo a rendőrkapitányság mellett egy sarokkal parkol le. A kezei erősen szorítják a kormányt; az ujjait kinyújtja, majd újra befeszíti, mintha ezzel akarná kiűzni magából a feszültséget. A hátsó üléseken egy sporttáskában pihen minden cucca; egy egész életet rejtett bele, meg a töredékeket, amiből talán egy újat építhet.

Rey az anyósülésén a hátizsákjába kapaszkodik; ezt nevezi ki a kapaszkodójának, mert a zsebeiben téglák vannak, amik lehúzzák a földre és a feje kevésbé levegős és nem fújja el a lábát a talajról a szél.

- Még meggondolhatod magad - suttogja Kylo; Rey szemei szúrni kezdenek.

- Nem fogom - mondja csendesen és a kilincsért nyúl.

Nem mozdul, csak erősen mered maga elé; a rongyos ruhájára és a remegő kezeire. Nyel egyet. Nem képes elfogadni, hogy tényleg az egésznek itt a vége. Valami olyan tört ketté, ami soha nem is volt egész, és mégis gyászolja.

Hátrafordul, Kylo összehúzott tekintettel néz rá. Rey egy apró csókot nyom az arcára, a tejfehér bőr kipirul alatta.

- Talán egyszer még találkozunk - mondja, aztán egy szomorú mosollyal kiszáll a kocsiból.

Nem néz vissza, hogy lássa távolodni a Mustangot; csak egyenesen a rendőrkapitányság épületébe igyekszik.



A folyosó tele van emberekkel; és Rey egy pillanatra sem veszi észre a tömeg zaját, meg a kevés levegőt és a zsongó fájdalmat a gondolatai között, ahogy az öltönyök meg az egyenruhák rengetegén próbál átférkőzni. Tudja, hogy merre tart és teljes magabiztossággal tesz meg minden lépést. Kenobi nyomozó irodája felé veszi az irányt, a talpa alatt kifutnak a csempék színei, ahogy már majdnem a küszöb elé ér.

Aztán hirtelen megáll; egy férfi áll az útjába összefont karokkal.

- Segíthetek valamiben? - néz a lányra kérdőn; az orra alatt egy sebhely húzódik és a ruhája rongyos, de a jelvény ott virít a mellkasán.

- Kenobi felügyelővel szeretnék beszélni - mondja Rey magabiztosan; a táskája szárába kapaszkodva próbál egyben maradni.

- Jöjjön velem - szűri a fogai között a férfi; Rey pedig nem tud jobbat, ezért vele megy, miközben a szíve a torkából próbál kitörni a világba. A telefonjáért nyúl a zsebében; Poe-t hívja, de kisípol.

A férfi egy ajtó elé vezeti és kinyitja előtte; Rey félve lép be rajta. Minden sötét, dohos szagú a padló és az ablakok záraira rozsda maródott. Rey egy pillanatra megtorpan. Aztán valami hirtelen a falnak vágja; a szájára kendő szorul és ordítani próbál, de a kezek erősen tartják a nyakánál fogva és a világ egyre kevésbé tűnik egybevágónak. A padló elmosódik és egy paca kerekedik belőle; Rey szeme lassan fennakad, hogy csak a fehérje látszik a szörnyű félhomályban.

Aztán feketévé válik minden.



- Kár volt annyi jóindulat feléd - hallja a hangot a feje felett.

Nem érez még semmit maga körül, csak a föld száraz porát az orrában és vért a nyelve alatt. Elharaphatta; vagy megütötték, nem biztos egyikben sem. A kezei összekötve feszítik hátra a karját; a kifacsarodott póz rendellenes és fájdalomba hajlik a légzése. A földön fekve próbál koncentrálni a környezetére, de ahogy kinyitja a szemét, nem lát mást, csak egy vörös foltot meg a fekete kabátot a nyurga alakon.

- Gyorsabbnak kellett volna lennem - sóhajt; a hangja nyűgös és ideges. - Tudtam, hogy problémát fogsz okozni, de csak a saját butaságomat okolhatom érte, hogy eddig jutottál.

Hux belemarkol a hajába, ahogy maga felé húzza és a bőrkesztyű émelyítő szagától Reynek egy pillanatra hányingere támad.

- Tudtam, hogy pont annyi bajt fogsz okozni, mint az a kibaszott Solo kölyök - vicsorog. - De a hangom még nem volt elég erőteljes, hogy meggyőzzem róla a megfelelő embert.

Rey valamennyire visszaszerzi a tudatát és szembe néz Huxszal. Az arcára akar köpni, mert a vér íze összekeveredik a kiszáradás keserű zamatával és rá akarja zúdítani; de úgy dönt, hogy nem lesz ilyen kicsinyes. Csak a tekintete lesz keményebb; reméli, hogy hatással van a másikra.

Közben észreveszi, hogy egy raktárépület egyik kis helyiségében lehetnek; mindenhol dohos szekrények meg bedeszkázott ablakok veszik körül. A falakról hámlik a vakolat; a villany pedig időnként meg-megremeg.

- És most itt vagyunk - sziszegi; Hux elmosolyodik.

- Itt bizony - mondja valamilyen sötét tréfát találva a helyzetben; elengedi Rey haját és kiegyenesedik. - Itt fogsz veszteni, Rey. Kár érted, elég sokáig jutottál, de azt hiszem, mindenki életében eljön az a pont, amikor valami visszafordíthatatlan hibát vét - magyarázza, miközben egy késért nyúl a mellettük lévő rozoga asztalon.

Rey ereiben meghűl a vér a látványra; a fogát összeszorítva várja, hogy mi fog történni. Hux a zsebébe nyúl; ott van benne a diktafon minden információval, amit Rey remélhetett, hogy eljuttathat a rendőrségre. Aztán Hux a késsel kivágja belőle az összes apró alkatrészt, tönkretéve az utolsó kis darabkáját is.

- Azt reméltem, több eszed van, mint ambíciód - olvad le a mosoly Hux arcáról, ahogy visszafordul a lányhoz.

Rey gondolatai közé furakodik minden lehetséges kiút; a helyiségben csak Hux van jelen, de a lány biztos benne, hogy az épület tele van az embereivel. A futás nem lehetséges opció; a telefonját pedig a zsebében összefont kezekkel nem érné el. A rendőrség jut eszébe; aztán rájön, hogy bennük sem bízhat.

- A rendőrs... - csuklik el a hangja; Hux meg felnevet.

- Tényleg azt hitted, hogy nincsenek kapcsolataink a rendőrséggel? - húzza fel a szemöldökét. - Megsértesz.

Újra a lány hajáért nyúl és az álla alá illeszti a kést; Rey érez egy szúrást a húsába marva; a vér beszennyezi a fehér pólójának a nyakát. A szeméből könny csordul; ordítani akar, de a tartása nem engedi.

Aztán kicsapódik az ajtó, Hux pedig a földre dobja.

- Elég lesz, Hux - sétál be rajta egy férfi, mögötte két öltönybe bújtatott férfi megáll a küszöb mellett.

Az öregember aszott, mint egy napon felejtett mazsola; Rey nem látja át az arcát a ráncok és a sebhelyek között. Az arckifejezését egy undorodó mosoly uralja; de a szemében fájdalom van. A görnyedt tartása, meg ahogy az öltöny görbül a testén azt mutatja, hogy szenved.

- Igenis, főnök - lép hátra Hux és engedi, hogy Snoke közelebb lépjen a lányhoz.

- Szóval ez itt az a kis féreg, aki azt a sok problémát okozta - hajol Rey felé; erjedő szagot áraszt magából, ahogy kilélegzi a bent felejtett levegőt.

Rey állja a tekintetét; pedig legbelül a szíve éppen kétszeresére duzzadva ki akar szakadni a mellkasából.

- Minden test lebomlása egyetlen féreggel kezdődik - mondja hűvösen Hux; az arca teljesen érzéketlen.

- Mondd meg nekem, Hux, mit teszünk az ilyen férgekkel? - mosolyodik el gonoszan Snoke.

- El kell őket taposni - köpi a vörös hajú férfi és Rey kapaszkodót keres; legszívesebben puszta kézzel kaparná ki mindkét férfi szemét a gödrükből; de a kötél a csuklóin meg a fegyveres őrök megakadályozzák a mozgásban.

Snoke felegyenesedik és visszasétál a Hux mellé; undorító mosolyával a férfi kezében lévő éles tőrre néz.

- Attól félek, hogy nincs elég nagy csizmánk - nevet fel a vezér; Hux meg némán elmosolyodik.

Valamiért ez az egész helyzet csak nekik vicces és Rey gyomra kavarog a gondolatra, hogy semmit sem tehet ellene. Csendben hallgatja, ahogy ítéletet hoznak felette és csak az erei meg a gondolatai sikoltanak; mindenki más nyugodt marad.

- Egy golyó a fejbe valószínűleg elegendő lenne - vonja meg a vállát Hux.

- Ó, nem - sziszegi Snoke. - Ő bizony kijátszotta a lapjait; itt az ideje, hogy mi is kijátsszunk a miénket.

Snoke füttyére a két őr az ajtóban arrébb lép; percekbe kerül, amíg a vergődő Bent a porba dobják egyenesen Rey elé. A férfi meghurcolt; néhány seb van a szeme alatt és a haja csomókba van tapadva a portól és az izzadtságtól. A térdein landol; Rey szemébe könnyek gyűlnek a látványra.

- Ben...

A hangja elhal, ahogy találkozik a fekete szempárral a tekintete; Ben a szája remeg, ahogy a szavait formálja.

- Ne mondj egy szót se - mondja és a hangja kemény; de valahol mélyen sajnálat érződik az üres falak kongásában.

- Nagyot csalódtam benned, Kylo - szólal meg Snoke, erre pedig az említett egyből összerezzen. - Bíztam benned, te pedig kihasználtad ezt és a bizalmamat a kedved szerint csavargatni kezdted.

Ben egész testében megragad a feszültség; az állkapcsa majdnem kirobban a helyéről, ahogy a fogait egymásra préseli.

- Én nem vagyok a nagybátyád, aki lelök a lépcsőről, megzúzva ezzel a koponyádat, csak mert elloptál pár pirulát a gyógyszeres fiókból. És már nem vagyok a dílered sem. Azok a napok régen elmúltak, te pedig felnőttél; úgy hittem, hogy bölcsebbé is váltál.

Rey meglepődve nézi Bent; ő csak szégyenteljesen nézi maga előtt a port; az felszáll az orrába, megmérgezi a tudatát, vörös méreggé változtatja az oxigént az ereiben. A lány egy pillanatra elbizonytalanodik; minden, amit hallott értelmét nyerte; és mégis minden céltalanná vált a szemei előtt. Már érti, hogy Ben hogyan került ezekbe a körökbe; csak azt nem érti, miért ásott benne mélyebbre. Talán hatalom volt, talán figyelem, ami elcsábította. Talán már nem is számít.

- Annyival több lehetnél - sziszegi Snoke; Ben hallgat. - Ez most az első komoly hibád. És mivel kegyelmes vagyok, megengedem, hogy bizonyítsd nekem a hűségedet.

Snoke az egyik őrhöz lép és elveszi tőle a fegyverét; Ben kezébe csúsztatja azt és sikamlósan meglapogatja a vállát. A férfi üveges szemmel néz a fegyverre, majd az ijedt lányra. Elhatározás van a tekintetben és Rey felsír a gondolatra, hogy Ben tényleg meghúzza a ravaszt.

Hux a háttérben elégedetten elvigyorodik; Snoke pedig türelmesen vár, ahogy hátrébb lép. Minden mozdulatánál fájdalmasan megvonaglik a szája széle, ahogy a megfelelő pozícióba helyezkedik a műsorhoz.

- Erősen tartsd - szuszogja az öregember; Ben nyel egyet, ahogy Rey felé szegezi a pisztolyt.

A lány lehunyja a szemét; eszébe jut minden pillanat, ami idáig vezetett. Eszébe jut a gyűlölet, amit Kylo iránt érzett és a szenvedély, ami Ben felé vonzotta. Az orrába kúszik a férfi illata; a menta és az a hűvös érzés a gerince mentén. Próbál nem az összetört szívére gondolni; próbál fogást találni a talajban, ami kizárhatja a gondolatai közül a fájdalmat. Ben úgy néz rá, mint egy sebesült vadállat, aki képes támadni az életéért; Rey nem látja át, hogy mit érezhet.

- Ben - suttog Rey elhalóan. - Kérlek...

Ben nagyokat lélegzik; a szemében felgyülemlik egy ösztönös kényszer; aztán egy mozdulatból hátat fordít a lánynak és Snoke eldeformált arca felé tartja a fegyvert. A férfi nem moccan, ahogy mellette az őrök szintén célozni kezdenek; még Hux is előránt egy puskát a fekete kabátja mély zsebéből.

Snoke egy intéssel megállítja őket, mielőtt egy lövés is elhangzana.

- Látom már, hogy a szavaim semmit sem érnek - dörmögi, ahogy közelebb lép Benhez. - Tényleg azt hiszed, hogy élve kijutsz az épületből, ha megteszed, amit tervezel? Az embereim a küszöbön sem engednek majd átmenni.

- Megyek majd utánad a pokolba akkor - sziszegi Ben. - Ez a birodalom semmi egy vezető nélkül.

Snoke önelégülten elmosolyodik.

- Tévedsz. Amit építettem, az már előttem is létezett és utánam is létezni fog.

- Szeretném azt látni - köpi Ben, aztán a ravaszra teszi az ujját, de mielőtt meghúzhatná azt, a távolban szirénák hangzanak fel.

Hirtelen mindenki összenéz; Reyen pedig a megkönnyebbülés hullámra söpör végig. Előrebukik a porba és hagyja, hogy a könnyei egyenként hulljanak alább. Ben csak elégedetten elmosolyodik, ahogy figyeli, hogy a két ajtónál álló őr azonnal futásnak ered.

Hux megveszve próbál értelmet találni a hirtelen beállt káoszban; kintről léptek és puskazörej hangja szűrődik be.

- Mi a szar?! - kiabál. - Ez a kis féreg hogyan hívhatta a zsarukat? - próbál előre lépni, de Ben azonnal fegyvert szegez rá.

Hux megtorpan; az arcára dühös, undorodó grimasz ül ki.

- Nem ő hívta - sziszegi Ben, ahogy a másik kezével a telefonjáért nyúl.

Önelégülten dobja Hux elé a készüléket, az meg idegesen eltapossa.

- Sok sikert a meneküléshez - mondja végül Ben, és Hux lábára célozva meghúzza a ravaszt.

A vörös azonnal felsikolt fájdalmában; Rey összerezzen a hangra. Aztán minden túl gyorsan történik; kirúgja Hux kezéből a pisztolyt, a férfi valószínűleg közben sokkot kapott; aztán Ben a falnak taszítja Snoke-ot, aki csak vicsorog rá.

- Egy nap meglátod majd, hogy milyen lehetőséget vesztettél.

Ben nem mond semmit; tudja, hogy a férfi nem jut már ki az épületből. Rey feláll a földről és megfogja Ben karját; az meg mintha csak transzból ébredne ránéz; félelem van a fekete íriszek között és bizonytalanság.

- Mennünk kell, Ben - suttogja Rey a káoszba; a férfi meg mintha meghallaná, mert elkezdi őt a kezénél fogva húzni ki a folyosóra; ott pedig kanyarogva valahova egy eldugott helyen lyukadnak ki.

Közben körülöttük emberek ordítása és néhány újabb puskadörgés hangzik fel. Ben az előttük lévő ajtót kirúgja; az nehezen puffanva esik a talajra; a Nap vakító fénye bekebelezi Reyt.

- Gyere velem - fordul belé Ben, de Rey megtorpan. Nem akar tovább menni. Végre pihenni akar. Nem akar többé menekülni.

- Menj egyedül - rázza meg a fejét. - Menned kell.

Ben meglepődik; csalódottság suhan végig az arcán, ahogy a remegő kezeivel Rey ujjai felé nyúlik. A lány hagyja, hogy körbeölelje azokat; próbálja visszafogni a hisztérikus zokogását.

- Rey... Kérlek - suttogja Ben.

Rey belekapaszkodik a nyakába, ahogy magához húzza. A csók sós, poros és kétségbeesett. Túl gyors. Túl kapkodó.

De csak ennyi jut nekik.

- Menj, Ben - tolja el magától Rey, a férfi pedig végre elfordul tőle és eltűnik az előttük lévő erdő rengetegében.




Minden zaj kezd elülni; Rey kap egy takarót, ahogy a mentő kocsijánál üldögél; a sebeit ellátták már és a keze remegése kezd alábbhagyni, ahogy a rendőrök felderítik a terepet.  A távolból Poe szalad felé; Rey nem tud még rá fókuszálni. Érthetetlen zaj az egész, amit felé intéz a férfi; Rey csak értetlenül pislog.

Poe elé guggol, a térdén tartva a kezét próbálja megnyugtatni.

- Poe - szipog Rey, ahogy összefűzi az ujjaikat. - Mit keresel itt?

A férfi zavartan megvakarja a tarkóját.

- Kaptam egy üzenetet ennek a raktárépületnek a címével - mondja. - Amikor nem jöttél haza reggel, elkezdtem aggódni. Fogtam egy másolatot a felvételből és a rendőrségre siettem.

Reynek eszébe jut a pillanat, amikor megkérte Poet a kazetták másolására; és az, hogy milyen hálás, amiért ez eszébe jutott.

- Mi történt odabent, Rey? - néz rá zavartan a férfi; Rey újra könnyezik.

- Vége van.



Rey napokon keresztül figyeli, ahogy embereket vezetnek el az egyetem folyosóiról; a rendőri szirénák hangosan zavarják fel a campus csendjét. Mintha lassított felvétel lenne az egész; Rey úgy nézi az elhurcolt gyanúsítottakat, mintha csak egyenként ő rakta volna rájuk a bilincset. A vérben forgó, veszett szemek és a hideg, elszánt pillantások megfagyasztják benne a mozdulatot. Viszketni kezdenek a sebei a gézlapok alatt; Poe védelmezően öleli át a vállánál, ahogy a terembe kíséri.



Aztán valahogy három hónap repül el csendesen; Rey tanúvallomása videoszalagra véve pihen Kenobi felügyelő íróasztalán; Snoke és Hux ítéletre várva rácsok mögött pihen; Rey pedig végre eljut a repülőtér tágas előterébe. A hátán és a kezében van minden tulajdona; néhány rongyos ruha, pár sokat érő tankönyv; ajándékok a születésnapjára és egy meghurcolt kardigán.

Poe úgy áll előtte, mintha a temetésére kísérné a lányt; mintha sosem látnák újra egymást. És Rey nem is biztos benne, hogy ez nem így fog alakulni, de egyikükben sincs meg a lélek arra, hogy kimondják a gondolataikat. Finn előre lép, ahogy Rey feléjük fordulva a földre dobja a táskáit.

- Vigyázz magadra - öleli át a lányt; Rey hálásan belé kapaszkodik. - Írj nekünk.

- Fogok, nyugi. Kanadában sincs betiltva az internet - nevet fel Rey csendesen és Finn elengedi.

- Hiányozni fogsz - mondja Finn, aztán elmosolyodik keserűen.

Poe átveszi a helyét, ő is egy szoros ölelésbe vonja a lány gyenge testét. A sok megpróbáltatás után legalább öt kilót fogyott; a bordáit könnyen összeroppanthatta volna az ujjai alatt és a szeme beesett a gödrökben; de legalább nyugodt volt végre.

- Minden rendben lesz veled? - kérdezi Poe csendesen, ahogy hátrébb lép.

- Remélem - sóhajt Rey. - Furcsa szerencsém van.

Poe elmosolyodik, aztán kisimít a lány szeméből egy tincset.

- Biztos fel akarod adni az orvosit végül? - kérdezi; a hangjában aggódás van.

- Biztosan - bólint Rey; egy pillanatra sem látszik rajta bizonytalanság. - Azt hittem, hogy muszáj segítenem az embereken, de nem hordozhatom a saját vállamon egy egész világ terhét. Nem tudom már tovább ezt csinálni. Ez az utóbbi három hónap tönkre tett.

Poe bólint; megérti a lányt, de a szíve mélyén sajnálja a döntését. Rey remek orvos lett volna.

- Mit fogsz csinálni? Valami garázsról beszéltél - dadogja, Rey meg elmosolyodik.

- Találtam egy műhelyet Vancouverben. Nem túl nagy, de a kevés tapasztalatommal valószínűleg elég leszek oda.

Poe bólogat, mint egy helyeselő kiskutya; reméli, hogy Rey tudja, hogy mit csinál. Muszáj bíznia benne, muszáj elhinnie, hogy nem csak a csalódása vezérli a döntéseit.

- És akkor rendben leszel? - húzza fel a szemöldökét; majd atyaiasan zsebre dugja a kezeit. - Mármint rendben rendben?

Rey meglepődik.

- Poe, ez nem a világ vége. Nem kell úgy tenned, mintha most törték volna össze először a szívemet - magyarázkodik Rey és hirtelen minden kényelmetlenül intim.

- Ne tegyél úgy, mintha nem jelentett volna neked semmit - néz rá komolyan Poe; Rey nyel egyet.

- Poe, ennek már vége van - szakítja félbe a lány; a szemei fájdalomról árulkodnak és meghűl köztük a levegő.

Rey az órájára néz; ideje lesz elindulnia, ha nem akarja lekésni a gépét.

- Jobb lesz, ha megyek - mosolyodik el szomorúan; Poe újra megöleli.

- Vigyázz magadra - suttogja; Rey bólogat.

- Ti is.

- És írj nekünk.

- Fogok.




Rey unottan dobja le a bejárati ajtó előtt a komódra a kulcsokat; Vancouverben éppen havazik, pedig enyhe őszt ígértek az időjárás jelentések. A lány leporolja a sapkájáról a hódarát és a kabátjával együtt a fogasra akasztja.

A lakás alig nagyobb, mint egy egérlyuk; Rey azt hitte, ezúttal otthon fogja magát érezni, valamit a magáénak tudva, önerőből fenntartva, majd megnyugtatja a honvágyát; de csak még elveszettebb, mint valaha. Poe és Finn rendszeresen hagy neki üzenetet valamilyen formában; ezúttal az üzenetrögzítőt bekapcsolva hallja meg Finn a hangját recsegni a vonalon keresztül.

A monológ közepette Rey a leveleit nézegeti egyenként; lapozgatja őket, mint a kártyalapokat.

- Szóval, szeretnénk ha eljönnél. Lesz cukor, só, minden mi jó. Szép mosolyok. Móka és kacagás - nevet Finn; hallatszik rajta, hogy egy pillanatra zavarba jön a saját viccétől. - Majd jelezz vissza, hogy jössz-e Poe diplomaosztójára akkor. És vigyázz magadra.

A vonal megszakad, Rey pedig a csizmáját lerúgva a kanapéra ül. A keze olajos, ahogy a fehér borítékokat nézi végig; az egyikben címezetlen; üres, és tiszta, mint a hó.

Rey kíváncsian bontja fel, aztán előkapar belőle egy polaroid képet. Elmosolyodik; a hátuljára semmi más nincs írva, csak a mai dátum. A kép a várost ábrázolja hóesésben és Rey egy pillanatra elcsodálkozik; a kép valószínűleg ma készülhetett. Rey feláll és a képet elrakja a többi mellé; tizenhárom országból és harminc városról van képe; Ben pár hetente jelzi ezzel talán, hogy még életben van. Hogy még gondol rá.

Aztán a borítékot áttúrva talál egy gyűrött papírgalacsint is; a tinta rajta összefolyt egy kicsit, de olvasható. Ben sosem írt ezelőtt, ezért Rey szíve a torkáig ugrik a szavak olvasására.

Kedves Rey,
Nagyon szép az idő Vancouverben. Még sosem jártam Kanadában, ideje volt. Remélem, neked is olyan szép napod volt, mint nekem. Szerintem elmegyek kacsát etetni a Burnaby-tóhoz. Azt hiszem, maradok ott egy darabig. Egész sokáig fogok maradni.

Rey keze remeg, ahogy leteszi a kis papírt a kávézó asztalra. A szemeit könnyek szúrják; a fejében pedig zsongani kezd valami ösztönös.



Este hét óra van; a hó már legalább húsz centi a Ben talpa alatt. A pad hidege már nem fagyasztja le a gondolatait; meredten nézi a távolban a tó befagyott vizén csúszkáló gyerekeket. Lassan ők is eloszlanak; egyesével lemásznak a pályáról és haza indulnak. A nap régen lenyugodott; csak az utcalámpák sárga fénye festi koszosra az esti havat és a szél úgy markol bele a hajába, mintha egyenként akarna kiszakítani minden szálat.

Ben nagyot sóhajt; talán ideje lenne indulnia. Összehúzza magán a nagy, fekete kabátját és feláll. A padról felkaparja a táskáját, aztán a kapucnijába bújva újra visszafordul a tóhoz.

Csak még pár percet vár.

Pár percet remél. Hátha ropogni kezd a hó valaki talpa alatt.

Hátha, amikor újra kinyitja a szemét, a pilláiról lehull a fagyos hópihe; és akkor valami mást lát, mint a kietlen tájat.

Csak pár percet.


Néhány pillanatot.



- Ben...

Megjegyzések

  1. Szomorú lettem, mikor olvastam, hogy ez az utolsó rész. Bevallom, nem számítottam rá, hogy már ilyen hamar eljön a lezárás. Hiányozni fog ez a történet. Ez volt az első Reylo fici, amit olvastam, és ennek örülök. Ahogy többször is írtam már, szeretem az írásstílusodat, és a sztorit is imádtam, főleg azt, hogyan csented bele a filmes dolgokat, ahogy ebbe a részbe is. A történeted által még közelebbinek érzem magamhoz a főszereplőket, így bevallom, több kedvem lett a saját sztorimat is írni velük, amiért külön köszönet neked. <3
    Bár jobban szeretem happy endesebb, teljesen lezárt végeket, de ehhez a történethez ez illet igazán. Köszönöm, hogy olvashattam, tényleg sokat jelentett nekem, és biztos, újra elő fogom még venni. <3
    Egyébként, ha jól láttam, akkor tervezel egy balettos ficit is velük. Ha így van, akkor azt is fogom mindenképp olvasni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy gondolom, hogy valahol meg kell húzni a határokat egy történetnél és szerintem ennek a történetnek a tovább csavargatása csak kárt tett volna a végkifejletben. A többi Reyloval kapcsolatos történetemet hosszabbra tervezem, de egyelőre úgy hiszem, hogy jobb, ha kicsiben kezdi az ember. Hozzájuk kellett szoknom, átlátnom a dinamikájukat és biztos vagyok benne, hogy a következő történetekben nem követem el azokat a hibákat majd, amiket ebben megtettem.:D
      A véget sosem terveztem happy endnek, vagy teljesen lezártnak, jobban szeretem azt, ha mindenki azt képzelhet bele, amit akar.:D

      A balettos fic pedig már vázlatban nagyjából megvan, de egy pár nap biztosan kell, mire rászánom magam és nekiülök, pláne, hogy a Loki!!! on ice is még folytatódik, és el kell mondanom, hogy elég nehéz két történetet párhuzamosan folytatni, főleg, ha a kettő teljesen eltér a témájában és hangulatában. Szóval 100%, hogy jön, a kérdés csak az, hogy mikor.:D De remélem, hogy velem tartasz majd akkor is.

      Törlés
    2. Persze, hogy veled tartok, bármennyit kelljen is rá várni. Teljesen megértelek, én olykor számon se tudom tartani, hány hosszú történetet írok egyszerre, úgyhogy tudom, milyen ez. De van, amire érdemes várni. :D

      Törlés
  2. Bloody hell. Imádtam. Végig. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Ah megmentetted a napom ezzel a fanfictionnel, az elején imádtam, aztán kezdett kicsit eltérni attól amire számítottam de ahogy megszoktam ismét szép és jó lett minden. Remélem a másikkal is haladsz, mert kellenek a lelkemnek a szépen megfogalmazott igényes Reylok. Az erő legyen veled!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy őszinte legyek, nem úgy végződött, ahogy eleve elterveztem, de ilyen ez a popbiznisz. A Prometheus már más struktúrával és tervezési procedúrával készül, és természetesen haladok vele, de elég nehézkes, amikor a napi 4-5 tétel súlya alatt rostokol az ember. Most már, hogy az írásbeli résszel végeztem, már ha nem is 3-4 naponta, de úgy hiszem, heti egyszer fogok frisset hozni.:D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon